COP29’da Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’na büyük ilgi

Posted by

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) sırasında oluşturduğu “Sıfır Atık” temalı Türkiye pavilyonunda Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’na yoğun ilgi gördü.

İklim değişikliğiyle ilgili birçok önemli konunun ele alındığı dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan COP29’a 169 ülkeden 72 bin katılımcı iştirak etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, COP29’un Yeşil Bölge’sinde “Sıfır Atık” ana temasıyla hazırlanan Türkiye pavilyonunda, ziyaretçilere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi ve BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesi anlatıldı.

Pavilyonda, doğanın korunması, atıkların azaltılması ve geri dönüşüm süreçlerinin teşvik edilmesi amacıyla hazırlanan Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nın bulunduğu ekranlar, birçok ziyaretçinin ilgisini çekti.

Burada beyanı okuyan binlerce ziyaretçi, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakma çabasına imza atarak katkıda bulundular.

Özellikle gençler tarafından büyük ilgi gören pavilyonda, beyanı imzalayan gençler, sıfır atık gönüllüsü olma taahhüdünde bulundular.

KÜRESEL SIFIR ATIK İYİ NİYET BEYANI

Emine Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile 2022’de ABD’nin New York kentindeki BM Genel Merkezi’nde bir araya gelerek, “Sıfır Atık Projesi”nin dünyada yaygınlaştırılması için iyi niyet beyanını imzalamışlardı.

Geçen yıl eylül ayında BM’nin 78. Genel Kurul toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijital platforma taşınan ve bireysel imzaya açılan Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’na ilk imzayı atmıştı.

Bu beyana bugüne kadar 40’tan fazla devlet başkanı eşi ve uluslararası temsilci destek verdi.

İMZA ATAN SIFIR ATIK GÖNÜLLÜLERİNE SERTİFİKA VERİLİYOR

Dünyanın her yerinden farklı kültür ve milliyetten insanlar, “https://zerowastecommitment.com” web sitesinde beyanı okuyup imzalayarak çevre dostu bir yaşamı taahhüt ediyorlar.

Belgeyi online olarak imzalayan sıfır atık gönüllüleri, kişisel bilgilerini içeren bir sertifika indirebiliyorlar.

Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nda şu ifadeler yer alıyor:

“Paris Anlaşması ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi hedeflerine ulaşmak için, sınırlı kaynakların verimli kullanımını teşvik etmeyi; atık oluşumunu azaltmak ve ortadan kaldırmak için önleme, azaltma, geri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi yöntemlerin gerekliliğini kabul ederek, sürdürülebilir atık yönetimi, kaynak verimliliği ve iklim değişikliği arasındaki güçlü bağlantıyı kabul ederek, sürdürülebilir atık yönetimi uygulamalarını hayata geçirmeyi taahhüt ediyoruz.

Sıfır atık yaklaşımını küresel düzeyde teşvik etmeyi ve uygulamayı yaygınlaştırmayı taahhüt ediyoruz. Ayrıca sorumlu atık üretimi ve tüketimi teşvik etmek amacıyla sıfır atığı destekleyen girişimleri, kampanyaları, programları, projeleri ve faaliyetleri desteklemeyi vaat ediyoruz. En iyi uygulamaları ve Türkiye’nin Sıfır Atık Projesi gibi projelerden alınan dersleri paylaşmayı ve benzer atık yönetimi politikalarının geliştirilmesini teşvik etmeyi taahhüt ediyoruz.

BM üye devletlerini, BM Sistemi kuruluşlarını ve sivil toplum, özel sektör, medya mensuplarını ve yerel yönetimleri, döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırmaya ve atıkların iklim değişikliği üzerindeki olumsuz etkisini azaltacak stratejileri, yaklaşımları ve programları uyumlu hale getirmeye çağırıyoruz.”

COP29’DA TÜRKİYE’NİN ATILIMLARI VE PROJELERİ DE TANITILDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının Türkiye pavilyonunda, iklim değişikliği, Sıfır Atık Projesi ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda Türkiye’nin son dönemdeki çabaları ve projeleri, özgün tasarımlar ve 3 boyutlu dijital görsellerin bulunduğu stantlarda ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Stantlarda, Türkiye’ye özgü endemik bitkiler ve nesli tükenmekte olan hayvanların dijital gösterimlerinin yapıldığı hologram alanı da mevcuttu.

Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Ata Tohumu Projesi kapsamında yapılan çalışmalar ve Türkiye’nin tarımsal mirasını temsil eden ata tohumları stantta tanıtıldı. Ayrıca geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen ürünlerin yer aldığı “Atıktan Sanata” adlı sergi de ziyaretçilere sunuldu.

Pavilyonda, gezegen için daha yeşil bir gelecek inşa etme, sağlıklı bir yaşam alanı yaratma, biyoçeşitliliği koruma ve kültürel miraslara sahip çıkma gibi konulara odaklanan dijital “Yeşil Türkiye Sergisi” ile Türkiye’nin yeşil zenginlikleri de tanıtıldı.

COP29’da, Emine Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği”ne ait stantta da Türkiye’de su kayıplarının azaltılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir