Myanmar Askeri Liderine Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Tutuklama Kararı Talebi
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, Myanmar’daki askeri yönetim lideri Min Aung Hlaing hakkında tutuklama kararı talebinde bulundu. Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) karşı işlenen suçlar gerekçe gösterildi.
UCM Başsavcısı Han, Myanmar’daki askeri yönetimin lideri General Min hakkında tutuklama kararı çıkarılması için mahkemeye başvurdu. Han, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen insanlığa karşı suçlardan olan sınır dışı etme ve zulüm suçlarının Min Aung Hlaing’e atfedildiğini belirtti.
HAN: BAŞKA TUTUKLAMA TALEPLERİ DE GELECEK
Min Aung Hlaing’in cezai sorumluluğuyla ilgili makul gerekçeler bulunduğunu dile getiren Han, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçların Myanmar ordusu Tatmadaw tarafından işlendiğini belirtti. Han, bu durumun Myanmar’daki üst düzey yetkili hakkında yapılan ilk tutuklama talebi olduğunu ve ilerleyen süreçte başka taleplerin de gelebileceğini vurguladı.
Han, Bangladeş’e zorla gönderilen 1 milyondan fazla Arakanlı Müslümanın ifadeleri, belgeler ve diğer kanıtların dava sürecinde önemli bir rol oynayacağını belirtti. Han, Bangladeş’teki Kutupalong mülteci kampında yaptığı ziyaretler sırasında Arakanlı Müslümanlarla görüştüğünü ve onların adalet arayışlarına destek olmayı amaçladıklarını ifade etti.
Soruşturmanın tamamlanması için Rohingya toplumunun, Bangladeş hükümetinin ve Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması’nın desteğinin önemli olduğunu belirten Han, Min Aung Hlaing’in Temmuz 2024’e kadar başkanlık görevini üstlendiğini hatırlattı.
SORUŞTURMA, 2019 YILINDA BAŞLADI
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Myanmar/Bangladeş soruşturması, Başsavcı’nın yetkisini kullanmasıyla 2019’da başlatıldı. Myanmar’ın UCM’ye taraf olmamasına rağmen Bangladeş’in statüyü onaylaması nedeniyle mahkeme, sınır dışı etme ve zulüm suçlarının bir kısmının Bangladeş topraklarında işlenmesi sebebiyle yargı yetkisini kullanabileceğine hükmetti.
Myanmar’da 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalar sonucunda binlerce Müslüman öldürülmüş ve yüzlerce ev ateşe verilmişti. Myanmar ordusu ve Budist milliyetçilerin uyguladığı şiddetten kaçan 1 milyon Arakanlı Müslüman, Bangladeş’e sığınmıştı.
Bangladeş, 2017’de Arakan’dan kaçan yaklaşık 1 milyon Arakanlı Müslümanı kabul etti ve ev sahipliği yapıyor.
(ANADOLU AJANSI)